Op de Suriname rivier

06 juillet 2005
Nou, in 2012 kan ik dus weer naar Parijs... Lekker rustig.

1:36 PM || || Nog niet verzadigd?

08 juin 2005


Nog snel een paar tips uit Parijs...

Normaal gesproken betaal je al snel 200.000 euro voor een klein optrekje (60 m2). Maar ik heb nu een pied a terre voor je in de aanbieding: 37.000 euro slechts voor een tweede huis. Wel een klein nadeel. Het optrekje is 8 m2, met slechts een wasbak.

Voor andere problemen dan woonzorgen kreeg ik vandaag bij de metrouitgang een briefje in de handen gedrukt van Monsieur Sakho. Niets vreemds aan. Je kan hier de ondergrondse niet verlaten zonder minstens 2 folders (meestal van de communisten), maar deze folder is het waard om te vertalen.

Monsieur Sakho. Lost al uw problemen op. Aarzel vooral niet om contact met me op te nemen, wat uw probleem ook is. Er is altijd een oplossing te vinden. Als u wil dat iemand van u gaat houden, of als uw partner er van door gegaan is met een ander, daar ben ik voor. U zult geliefd worden en uw partner zal terugkeren. Ik zal een ideale verhouding tussen u beide creeeren, op basis van de liefde. Hij/zij zal als een hondje achter u aanlopen!
Huwelijk, geluk, succes, examens, succes in zaken en voor een rijbewijs.
Monsieur Sakho. Serieus werk, efficient en snel.

Wie geinteresseer is, kan bij mij het mij het krijgen.

En tot slot, onder En plus de site van een bedrijf, dat op dit moment druk aan het reclame maken is, in de arme wijken van Parijs. Blijkbaar is er behoefte aan...

10:59 PM || || Nog niet verzadigd?

06 juin 2005


Paris is bijna over. Kennisdeling is alles tegenwoordig, dus een klein overzicht van mijn ontdekkingen. Een eerste poging.

Metro: Waarom onder de grond willen, nu je er nog gewoon op kunt wandelen? Bovendien is lopen vaak korter. De metro laat vaak op zich wachten, als ze niet in staking is. Wie toch met de metro wil en de lijnen wil snappen: Chatelet is het centrale knooppunt, 1 en 4 vormen een kruis dwars middendoor Paris, 2 en 6 een circel rondom het centrum.
Bus: Nooit gebruikt: maar het schijnt dat lijn 75 bijna alle toeristische hoogtepunten aandoet. Een goedkoop alternatief voor de toeristische OPEN AIR dubbeldekbussen.
RER: B (Jardin du Luxembourg) en C (Musée d'Orsay), C5 (Versailles) zijn wel handig. Voor de rest alleen handig als je Parijs snel uit wil, maar daarvoor was je niet naar Parijs gekomen.

Links/Rechts: Rive Gauche (ten zuiden van de Seine) is het brein van Paris, met het Quartin Latin, de Sorbonne en heel veel andere universiteiten. Rive Droite is het commerciele hart, met de beurs, het mega winkel centrum Les Halles en bijna alle banken. De wijken aan de west kant van Parijs zijn beter. In het 7e vind je bijna alle ministeries en wonen veel politici. Het duurste is wijk 8, met het Elysée en de Triangle d'Or, met alle modehuizen. Het oosten is gemiddeld iets armer en met namen de arrondissementen aan de rand zoals 19 en 20 zijn behoorlijk verpauperd. Het 11e is erg Parijs en in opkomst, omdat de Marais (de oude joodse buurt in het 3e) zeer gewild is.

Zeker doen: Met een biertje in Jardin de Lucembourg (ad. 6) gaan zitten in de late avond.
Nog een leuk park: Le Parc de Bercy (ad. 12). Een van de nieuwste, maar niet het modernste der Parijse parken, met 95 verschillende soorten rozen en een aanpalende straat met heel erg veel terrasjes (neem metro 14). Met aan de overkant van de Seine de Nationale Bibliotheek Francois Mitterand. Over een jaar ligt er een brug naar deze befaamde, ultramoderne bieb. Nu moet je nog omlopen. Maar is de moeite waard, als je van vervreemdende, hippe omgevingen houdt.
Meest onderschatte park: Parc des Buttes Chaumont (ad. 19, metro 7bis). Groot park, met in het midden een uitzichtspunt, richting Montmartre.
Nog een park met mooi uitzicht: Parc de Belleville (ad. 20, metro 11) met een geweldig overzicht over heel Parijs, behalve Montmarte (daar heb je dus Buttes Chaumont voor). En als je daar toch bent, wandel even naar Boulevard Belleville, een straat met winkels uit nogal wat windstreken: Libanon, Turkije, Egypte, Marokko, China.
Voor wie echt van plantjes houdt: Jardin des Serres d'Auteil (ad. 16, metro 10, naast Rolland Garros). Verwarmde Serres met planten uit voormalige Franse kolonien, onder andere een grote palmenkas. Entree 1 euro, tenzij je student bent. Dan 50 cent. Kun je gelijk naar het aanpalende park, met citaten van dichters over de dood. Of natuurlijk naar het tennismuseum van Rolland Garros.
En dan ook nog: Bois de Boulongne (ad. 16): niet over het hoofd te zien, maar te groot voor een mens en bovendien 's nachts een sexparadijs. Bois de Vincennes (ad. 12) is ook niet verkeerd, minstens zo groot. En een beetje onvermacht: een enorme Boeddha-tempel. Als in enorm.

In de categorie niet te versmaden: langs de Quai de Valmy, richting Bassin de la Villette, of zelfs Parc de la Vilette lopen. In de avond zit het hier vol met Fransen en geen toerist te bekennen. Het best bewaarde geheim van Paris. En zo de moeite waard.
In opkomst: Boulevard Oberkampf (ad.11). De Parijse studentenwijk, met veel kleine disco's en bijna iedere eettent is goed.
Ook leuk: De Marais (ad. 3). Vooral in trek bij joden en homo's. Het stikt hier van de eettentjes, maar ook van de hippe galeries, boekwinkels, kunstenaarswinkels. Vooral langs de Rue de Temple et Rue veille du Temple. En ontdek alle doorsteekjes. Musee Picasso heeft hier zijn plek gevonden en voor je het weet sta je op Place des Vosges. Inderdaad, daar woonde Victor Hugo. Ga niet naar Cafe Klein Holland, met Nederlands kaart en Grolsch bier. Dat heb ik ook niet gedaan.
Ga ook even langs bij: de moslimbroeders van Grande Mosquee de Paris (ad. 5). Erg mooie mozaieken en houtsnijwerk. En ze schenken er ook veel te dure thee.

Tot zover. Binnenkort meer in de categorieen museau, kerken en andere cultuurtempels.

4:15 PM || || Nog niet verzadigd?

02 juin 2005


Met een gesluierde moslimvrouw gepraat. Het is onmogelijk om werk te vinden met hoofddoek, behalve bij de telemarketing. Dan kunnen de clienten je niet zien. Dan maar vrijwilligerswerk? Nee, wil je Franse taalles geven aan asielzoekers, dan wordt je geweigerd. Om dat je medevrijwilligers er aanstoot aan zouden kunnen nemen. Of, misschien kan het wel. Als je eerst zelf afgewezen bent, maar vervolgens na heel veel loftuitingen van een niet moslim-vriendin toch nog wordt toegelaten als begeleidster van een kindervakantiekamp. Om vervolgens na een maand te horen te krijgen: 'Goh, eigenlijk ben je net als ons'. Beetje schammele erkenning. Een boek lenen is ook niet alles, omdat ze bij de uitleenbalie zeggen dat je bibliotheekpas verloopt op het moment dat je het land weer verlaat, terwijl je in Parijs geboren en getogen bent. En de mensen kijken altijd. Altijd. Natuurlijk, je sluier af doen, lost heel veel problemen in een keer op, maar ja, stel nu dat gelooft dat God het van je vraagt, ook al zijn je ouders mordicus tegen.
Dan maar studeren. Aan de Sorbonne is de hoofddoek geen probleem. Het onderwerp van je scriptie? Uiteraard. De hoofddoek. In de media, in dit geval. In de hoop Frankrijk beter te begrijpen en hun probleem met religieuze uitingen een beetje te snappen. Iedere dag weer de confrontatie. En toch blijven hopen. Op een dag wordt het beter. Ik help het meehopen.

Monty Python intermezzo. 'And Now For Something Completely Different'. Beetje laat, maar ik ga een stakingsbarometer instellen. Mede om L. te overtuigen van de stakinsglust der Fransen
Vandaag: de kiosken (dag 4), de treinen (dag 1). En ondertussen is Chirac impopulairder dan ooit. Nog maar 24% van de burgers vind hem sympa. Wat dat betreft kan hij Balkenende de hand schudden. Mocht de Thalys tussen Frankrijk en Nederland weer gaan rijden tenminste...

9:00 PM || || Nog niet verzadigd?

01 juin 2005


Nee dus. Net als in Nederland vandaag. De meeste mensen die ik spreek zijn ontgoocheld. Parijs heeft grotendeels OUI gestemd, gecultiveerd en aan de (ge)goede kant van de samenleving als ze zijn. Weinig angst voor Europa, voorstanders van onderlinge integratie, aanhangers van het idee van een Constitutie. Maar hier in Parijs zijn ze zo'n beetje de enige. 84 van de 100 districten stemden grotendeels NON. Belangrijste reden: angst voor banenverlies. De werkloosheid is hier al boven de 10%, en al maanden is het verplaatsen van bedrijvigheid naar het Oosten een thema in de media. Er is breed verzet tegen het marktdenken en de angst was groot dat de Constitutie dat proces nog eens zou aanwakkeren 'De geest van Bolkenstein zit in de Constitutie' riepen de communisten, doelend op het directief van de voormalige VVD-leider die verdere liberalisering van de arbeidsmarkt mogelijk wilde maken. Grappig is dat naast veel arbeiders, ook het merendeel van de boeren tegenstemde, terwijl als er iemand profiteert van europese subsidies hier in Frankrijk...

Kortom, Parijs is wat triestig deze dagen, schaamt zich een beetje en vraagt zich af of ze zich niet kan afscheiden van haar campagne. En Chirac gaat het nog een keer proberen, met weer een nieuwe minister-president. Dit keer met iemand die eigenlijk dichter van beroep is. Wie weet helpt het...
Ondertussen probeerde ik maandag een krant te kopen, om nog wat verdere analyses van de uitslag te lezen. Onmogelijk. Nu zijn de verkopers in de krantenkiosken die staken.

11:52 AM || || Nog niet verzadigd?